Petak , 14 Decembar 2018
Početna / BIH / Referendum u RS-u završen, večeras se očekuju prvi preliminarni rezultati

Referendum u RS-u završen, večeras se očekuju prvi preliminarni rezultati

   

Većina glasačkih mjesta na kojima su se građani Republike Srpske s pravom glasa danas izjašnjavali o proslavljanju 9. januara kao Dana RS-a su zatvorena u 19 sati. Predsjednik Komisije za referendum u RS-u Siniša Karan javnosti će se obratiti u 21 sat s apodacima o izlaznosti, a nakon toga i prvim preliminarnim rezultatima glasanja.

Određena glasačka mjesta su još uvijek otvorena zbog jutrošnjeg kašnjenja s otvaranjem. Prema posljednjim podacima Komisije za provođenje referenduma u RS-u, 624.190 građana je glasalo, a najveća izlaznost je zabilježena u Donjim Žabarima – 73 posto.

Više od 1,2 miliona građana RS-a s pravom glasa danas je imalo priliku pokazati stav o tome da li podržavaju obilježavanje i proslavljanje Dana RS-a. Zabilježena je izlaznost veća od 50 posto, a prvi rezultati glasanja mogu se očekivati oko 21 sat. U predstavništvima u inozemstvu gdje su građani mogli glasati na referendumu, glasalo je blizu deset hiljada ljudi.

Inače, glasanje na području cijele Republike Srpske danas je proteklo mirno i bez incidenata. Uprkos tome, još u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je povećalo mjere sigurnosti u povodu održavanja referenduma o Danu RS-a te je bio formiran štab “Izbori 2016” koji je pratio i poduzimao mjere i radnje u cilju održavanja povoljne sigurnosne situacije u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Bez obzira na zabranu Ustavnog suda BiH vlasti u entitetu RS-a su sprovele referendum za koji je prije nešto više od mjesec dana formirana i Komisija koja je izvršila neophodne pripreme za glasanje.

Protiv referenduma su bili Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropska unija (EU), te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

Provjeri

Inzko: 20. septembar je dan kada je BiH čvrsto zakoračila evropskim putem

    Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je danas građanima Bosne i Hercegovine ogroman korak naprijed ...

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

BIH

Referendum u RS-u završen, večeras se očekuju prvi preliminarni rez…

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0