Petak , 14 Decembar 2018
Početna / ISTAKNUTE / Erdogan: Njemačka da se ne miješa u unutrašnje stvari Turske

Erdogan: Njemačka da se ne miješa u unutrašnje stvari Turske

   
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas zatražio od Njemačke da se “ne miješa u unutrašnje stvari” njegove zemlje, dok su se odnosi ta dva partnera u NATO još više pogoršali ove sedmice.

“Niko nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Turske”, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, odgovarajući na pitanje o nedavnoj kritici njemačkih političara Turske zbog stanja ljudskih prava.

Ogorčen hapšenjem u Istanbulu aktivista za ljudska prava, među kojima i jednog njemačkog, Berlin je u četvrtak najavio “preorijentaciju” svoje politike prema Turskoj, uz mjere kojima bi mogao ekonomski kazniti tog svog istorijskog partnera.

Odnosi Ankare i Berlina su se pogoršavali mjesecima, ali je spor između dvije zemlje postao neouobičajeno težak pošto je Njemačka odlučila da igra na kartu ekonomije da bi izvršila pritisak na Tursku. Mjere koje predviđa Berlin obuhvataju reviziju bankarskih garancija, kredita i subvencija vlade Njemačke i EU za izvoz ili investicije u Tursku.

Ta mogućnost je izgleda zabrinula turske lidere koji danima pokušavaju da ohrabre njemačke investitore, a posebno da negiraju izvještaje medija o postojanju spiska 68 njemačkih firmi i privrednika koje ankara optužuje za podršku “terorizmu”.

“Ne vodi se nikakva istraga protiv njemačkih kompanija u Turskoj. Te tvrdnje su lažne, pogrešne, izmišljene. Ne postoji ništa slično”, uvjeravao je danas Erdogan.

Provjeri

Uskoro otvaranje direktne avionske linije između Sarajeva i Skoplja

    Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su danas u Sarajevu predsjednika ...

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Erdogan: Njemačka da se ne miješa u unutrašnje stvari Turske

vrijeme potrebno da pročitate: 2 min
0