Četvrtak , 20 Juli 2017
Početna / ISTAKNUTE / Inzko: Odluke Suda se moraju poštovati, referendum nema pravnog osnova

Inzko: Odluke Suda se moraju poštovati, referendum nema pravnog osnova

   
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je prihvatanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da je Bosna i Hercegovina time napravila važan korak ka Evropskoj uniji.

No, ističe da je to početak putovanja na kojem će izabrani lideri i institucije trebati pokazati volju za transformacijom zemlje, kako bi se BiH uskladila s evropskim standardima. Smatra da je to dug put i proces u čijem fokusu moraju biti pitanja stvarnog života.

Osvrnuo se i na najavljeni referendum o danu RS-a, navodeći da “neki političari u ovoj zemlji i dalje nastoje ignorirati ovu novu stvarnost gledajući još uvijek u prošlost”.

– Pitanja kao što je referendum o 9. januaru samo onemogućavaju ovoj zemlji da krene naprijed i usporavaju njenu dalju integraciju u evroatlantsku porodicu.

Pitanja kao što je referendum konzistentno stavljaju u drugi plan diskusiju o stvarnim problemima građana. Ljudima u Bosni i Hercegovini se uskraćuje diskusija o pitanjima koja su najbitnija – ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i generalno bolji životni standard – naglasio je visoki predstavnik.

Za njega referendum je mnogo više od predizborne politike koja ima za cilj prikupljanje poena, predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluka, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

– On nije ispitivanje javnog mnijenja, kako bi to neki željeli predstaviti. Ustavni sud BiH je suspendovao Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu. To je pravna činjenica. Odluke Suda se moraju poštovati. Iz tog razloga pozivam organe RS da poštuju odluku Suda i da ne održe ovaj referendum, koji nema pravnog osnova – ističe.

Pitanje državnih praznika, smatra Inzko, treba se riješiti putem dijaloga i izmjene zakona i u skladu s odlukom Suda iz novembra prošle godine, a ne putem referenduma “koji predstavlja direktno kršenje odluke Ustavnog suda”, soapćeno je iz OHR-a.

– Isto tako, agresivna retorika kojom se poziva na nasilje ili silu, ili se prizivaju mračne slike rata, stvar je prošlosti i potpuno je neprihvatljiva. Stoga pozivam političke aktere na svim stranama da se suzdrže od agresivne retorike. Ta vrsta ponašanja zauvijek je ostavljena daleko u prošlosti i nema mjesta u evropskoj budućnosti BiH“ – izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Provjeri

referendum

Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija općine

    Načelik općine Srebrenica koja pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Ćamil Duraković izjavio je kako ...

Komentari

Budi prvi koji ce komentarisati!

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Inzko: Odluke Suda se moraju poštovati, referendum nema pravnog osnov…

vrijeme potrebno da pročitate: 4 min
0