Petak , 20 April 2018
Početna / ISTAKNUTE / Referendum će proći, a BiH će ostati, pozivam Bošnjake da budu strpljivi

Referendum će proći, a BiH će ostati, pozivam Bošnjake da budu strpljivi

   

“Pozivam povratnike u RS-u da ne nasjedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojim žive. Referendum će proći, Bosna i Hercegovina će ostati. Zato će sutra mjera vaše hrabrosti biti strpljenje”, kazao je Izetbegović za Klix.ba

U entitetu Republika Srpska na snazi su velike mjere sigurnosti, kako ne bi došlo do eventualnih nemira ili incidenata. Nešto ranije politički predstavnici Bošnjaka u RS-u pozvali su povratnike da ne izlaze na referendum i da ne učestvuju u tom antiustavnom djelovanju.

“Organi javnog reda i mira u entitetu RS dužni su da sigurnost pruže svim građanima. Do incidenata i zastrašivanja povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije doći. Država Bosna i Hercegovina neće biti talac avanturizma i voluntarizma Milorada Dodika. Uz vas je civilizirani svijet i sve institucije ove zemlje, koje ostaju u funkciji čuvanja mira i ustavopravnog poretka”, zaključio je Izetbegović u razgovoru za Klix.ba.

Podsjećamo, Republika Srpska sutra provodi antiustavni referendum i pita svoje građane da li su za to da se 9. januar proslavlja i obilježava kao dan tog entiteta. Referendum je raspisala Narodna Skupština Republike Srpske kao reakciju na odluku Ustavnog suda BiH s kraja prošle godine, koji je po apelaciji predsjedavajućeg Izetbegovića donio odluku da je 9. januar kao dan RS-a neustavan te da je potrebno izvršiti usaglašavanjem sa Ustavom BiH.

Uprkos toj odluci i prošlosedmičnoj odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj zabrani održavanja referenduma, vlasti u manjem bh. entitetu nisu odustali od namjere da sprovedu referendum, iako je i međunarodna zajednica reagovala pozivanjem na njegovo otkazivanje.

Nakon održavanja referenduma na potezu će biti Tužilaštvo BiH koje treba zaštititi ustavni poredak BiH.

Provjeri

Erdogan: Njemačka da se ne miješa u unutrašnje stvari Turske

    Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas zatražio od Njemačke da se “ne miješa ...

Komentari

Budi prvi koji ce komentarisati!

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Referendum će proći, a BiH će ostati, pozivam Bošnjake da budu str…

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0