Utorak , 19 Juni 2018
Početna / ISTAKNUTE / Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija općine

Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija općine

referendum
   

Načelik općine Srebrenica koja pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Ćamil Duraković izjavio je kako je referendum koji vlasti tog entiteta provode u Srebrenici nelegalan.

Stanovnici općine Srebrenica od sedam sati jutros izjašnjavaju se na 16 referendumskih glasačkih mjesta u okviru referenduma u 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma. Vlasti RS-a, uprkos odlukama najviše sudske instance u BiH, nisu odustale od organizovanja i provođenja referenduma.

– Jedino mjesto gdje je referendum nelegalan je u Srebrenici, tako bi trebalo biti širom ovog entiteta, jer je ovdje komisija imenovana van Zakona o referendumu i van institucija općine. Ko su ti ljudi, članovi komisije? Ja zaista ne znam. Ne znam ni gdje su mjesta za glasanje, tako da je ovo kao i svaki drugi dan u Srebrenici. Generalno, ovaj referendum je obezvrijeđen do te mjere da je to neka anketa koja za cilj ima da se potroši 1,4 miliona maraka iz budžeta ovog entiteta – kazao je Duraković, javlja Anadolu Agency.

On je napomenuo da će referendum za građane imati veoma negativne posljedice i da donosi samo više političkih tenzija.

– S druge strane, pomalo postaje i smiješno da ljudi koji bi trebali usmjeravati i građane i politiku i ovu zemlju u jednom pozitivnijem i boljem smjeru, očito rade za sebe i svoje pozicije i usmjeravaju nas nazad. U svakom slučaju, nema niko potrebe da se plaši bilo čega, a ja sad odoh da se družim s ljudima i da pijem kafu – zaključio je načelnik općine Srebrenica.

Provjeri

Erdogan: Njemačka da se ne miješa u unutrašnje stvari Turske

    Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas zatražio od Njemačke da se “ne miješa ...

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija općine…

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0