Petak , 14 Decembar 2018
Početna / IZDVOJENO / Ugostitelj ne otvara kafić ponedjeljkom, kako bi izbjegao neraspoložene goste

Ugostitelj ne otvara kafić ponedjeljkom, kako bi izbjegao neraspoložene goste

   
Sindrom ponedjeljka je nešto s čim se zaposleni, ali i oni koji idu u školu susreću svake sedmice. Neraspoloženi zbog završetka vikenda i odmora, mnogi spas traže u jutarnjoj kafi. Ipak, ugostitelj u Eskisehiru, u Turskoj, odlučio je da svoja vrata ne otvara ponedjeljkom te na taj način izbjegne mrzovoljni izgled lica na svojim mušterijama, piše Anadolu Agency (AA).
 Kamil Gunes (32) porijeklom iz Rizea, na turskoj obali Crnoga mora, odlučio je svoju kafanu otvoriti šest dana u sedmici, a da ponedjeljak odmara.

Kako kaže dugi niz godina je sanjao o vlastitoj kafani koja će biti drugačija od ostalih, a sada je taj svoj san i ostvario.

Ipak, to što ne rade ponedjeljkom nije jedina stvar koja ih čini drugačijim od ostalih. Gunes je omogućio i umjetničku radionicu koja se nalazi iznad kafane.

Gosti tu mogu od gline praviti različite predmete i na taj način se osloboditi od stresa nakupljenog tokom sedmice.

“Ono što tražim nisu mušterije, već kreativnost, proizvodnja, napredak. Život dovodimo u tako teško stanje. Pojedinci zarađuju mnogo novca, ali su neraspoloženi od ponedjeljka do petka. Pitam se da li ih novac sprečava da rade ono što vole?”, istakao je Gunes, koji je dodao kako ne radi ponedjeljkom, jer želi vidjeti nasmijane goste, što je ponedjeljkom gotovo nemoguće.

Gosti svoju kreativnost mogu izraziti subotom.

“Uzimamo grupe od osam do deset osoba. Stavimo im povez na oči i damo glinu. Pustimo muziku i tražimo da se kreativno izraze. Opušteniji su i ljepše predmete prave kada imaju povez na očima. Naučeno prenosimo onima koji ne znaju, a ono što ne znamo učimo od onih koji znaju”, pojasnio je Gunes i dodao kako prodaje samo kafu.

Kako kaže, ne daje šećer, jer smatra da se time kvari ukus kafe. Pored toga, naplatu ne vrši putem bankovne kartice ako neko od mušterija nema novaca pri sebi, već kaže da gosti mogu i kasnije donijeti novac, a nije problem ni ako nikako ne donesu.

Gosti kafića su vrlo zadovoljni i kažu kako s nestrpljenjem čekaju da vide šta su napravili od gline, te da muzika značajno doprinosi lijepoj atmosferi.

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Ugostitelj ne otvara kafić ponedjeljkom, kako bi izbjegao neraspolož…

vrijeme potrebno da pročitate: 4 min
0