Petak , 14 Decembar 2018
Početna / MAGAZIN / LIFESTYLE / Počinje sezona ploda koji je ukusan, sočan i moćan

Počinje sezona ploda koji je ukusan, sočan i moćan

   

Upotreba šipka ponovo je dobila na popularnosti u posljednje vrijeme, jer je ustanovljeno da sadrži mnogo vitamina C.

Takođe, ustanovljeno je da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.

Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega zdrobljene košpice imaju ugodan miris.

Zbog vitamina C šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme sa prolivom, posebno onim koji je izazvan groznicom.

Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline podstiču izlučivanje sokova za varenje te tako ublažavaju gastritis.

Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.

Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenca u bubrezima ili u mokraćnom mjehuru trebalo bi duže da piju čaj od šipka.

 

Čaj za jačanje imuniteta

Pomiješajte 10 grama šipka, 20 grama kamilice, 20 grama zove, 10 grama matičnjaka, 10 grama lista borovnice, 10 grama koprive, 10 grama stolisnika, 5 grama nevena i 5 grama hibiskusa. Kašičicu mješavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite.

 

Mješavina za čišćenje krvi

Pomiješajte 20 grama šipka, 10 grama listova breze i 10 grama pirevine. Prilikom pripreme čaja kašičicu mješavine prelijte šoljicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šoljice čaja na dan.

 

Protiv skupljanja kamenaca u bubrezima

Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhajte pola sata, a zatim ostavite da pokriven odstoji još jedan sat. Lijepog je ukusa, jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kao i reume.

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Počinje sezona ploda koji je ukusan, sočan i moćan

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0