Petak , 14 Decembar 2018
Početna / SVIJET / Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se s vatrom

Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se s vatrom

   
Arapska liga optužila je danas Izrael da se “igra s vatrom” povodom uvođenja kamera kao novih mjera sigurnosti ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i muslimani u Jerusalemu.

-Jerusalem je crvena linija. Nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti nasilje nad svetilištem – rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit u saopćenju, prenosi AFP.

Kako su ranije danas preneli mediji, izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalemu, koje navodno mogu da identifikuju naoružane ljude koji pokušavaju da uđu na područje svetilišta.

Kamere su postavljene u noći između subote i nedjelje i predstavljaju dio savremene tehnologije koja ima mogućnost da identifikuje one koji pokušavaju da unesu oružje a bez detektora za metal, izvijestio je “Times of Israel”, prenosi Tanjug.

Kako je AP prenio, Izrael navodi da su kamere “alternativa” metalnim detektorima čije postavljanje je i izazvalo nasilja u tom području u toku vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu sigurnosnu mjeru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad svetilištem.

Aboul Gheit je optužio izraelsku vladu za “avanturizam” navodeći da njeni potezi mogu da pokrenu “krizu u svijetu Arapa i muslimana”.

Kako su agencije prethodno prenijele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovnoj gori u Jerusalemu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, poslije čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopćila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice. U toj akciji uhapšeno je 29 osoba, uključujući i devet članova Hamasa.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalemu s Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedjelje ubili dva izraelska policajca.

Provjeri

Lavrov traži detaljnu istragu o napadu na humanitarni konvoj

    Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas u Njujorku na detaljnu i ...

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se s vatrom

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0