Petak , 14 Decembar 2018
Početna / SVIJET / Telefonski poziv iz Rusije spasio Erdogana

Telefonski poziv iz Rusije spasio Erdogana

   
Da nije bilo jednog telefonskog poziva iz Moskve, veliko je pitanje da li bi turski predsjednik Erdogan uopšte bio živ, a kamoli na vlasti, pišu ruski mediji.

Kako navode, podaci s kojima baratuju Rusi otkrivaju do sada nepoznate detalje neuspješnog državnog udara u Turskoj 15. jula.

Puč, čiju je udarnu pesnicu trebalo da predstavlja ratno vazduhoplovstvo, planiran je da počne 16. jula u tri ujutru, a krenuo je šest sati ranije.

Odlučujući događaj, koji je umnogome odredio sudbinu udara, dogodio se nekoliko dana ranije, 27. juna, kada je Kremlj saopštio da je Vladimir Putin primio pismo od Erdogana u kome se turski predsjednik izvinjava za obaranje ruskog “Suhoja-24” u novembru iznad Sirije.

U atmosferi obnovljenih kontakata, šef ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov 15. jula po podne poziva svog resornog turskog kolegu, šefa nacionalne bezbjednosne organizacije (MIT) i Erdoganovog čovjeka od poverenja Hakana Fidana.

Bortnjikov kaže da ima informacije da se širom Turske po aerodromima tankuju helikopteri i lovci i pita ga da li to ima neke veze sa operacijama u Siriji ili se radi o vojnoj vježbi.

Fidan je iznenađen. Ne zna ništa o nekoj vojnoj vježbi nacionalnih razmjera. Zna da ne postoje planovi za vazdušnu intervenciju u Siriji. Javlja se telefonom načelniku Generalštaba generalu Hulusi Akaru.

Komandant turske armije također ne zna o čemu se radi, obećava da će provjeriti i Fidanu kaže da ga pozove za jedan sat. Na ponovljene pozive u dogovoreno vreme general Akar, koga su pobunjenici u međuvremenu kidnapovali, ne odgovara.

Fidan potom o neobičnim okolnostima obavještava Erdogana, koji je na odmoru u Marmarisu, odakle odmah poziva general-majora Zekaija Aksakalija, komandanta specijalnih snaga.

Brzom i odlučnom reakcijom, Erdogan je izbjegao državni udar, te pučiste pohapsio, odnosno još ih uvijek hapsi.

Provjeri

Lavrov traži detaljnu istragu o napadu na humanitarni konvoj

    Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas u Njujorku na detaljnu i ...

Komentari

avatar
  Subscribe  
Obavijesti me o

Sviđa vam se ovaj članak?

Podijelite ga sa prijateljima i podržite nas u daljnjem radu!

Telefonski poziv iz Rusije spasio Erdogana

vrijeme potrebno da pročitate: 3 min
0